Öronplastik
Öronplastik - Utstående öron
Den absolut vanligaste öronmissbildningen är utstående öron. Utstående öron beror antingen på att man har en för stor broskskål kring hörselgångsöppningen eller att man helt eller delvis saknar ett veck i öronbrosket utmed ytterörats kant. Ibland kan man ha båda dessa deformiteter. Även om utstående öron inte innebär någon egentlig funktionsnedsättning, så kan det för vissa vara ett besvärande tillstånd t.ex. om man använder hjälm eller att man helt enkelt inte tycker om utseendet.
Utstående öron hos vuxna
De flesta regioner och landsting erbjuder barn med utstående öron plastikkirurgisk korrektion dvs. inom den offentliga vården. Vuxna dvs. personer över 18 års ålder har dock inte den möjligheten och där kan vi hjälpa till med en korrigerande öronoperation.
Hur går öronplastik till?
I många fall är det enbart inre delen av örat vid hörselgångsöppningen (öronskålen/conchan) som är förstorad och som gör att örat står ut från skallen. Detta korrigeras genom att minska ner brosket eller att man syr tillbaka brosket mot skallbenet. Ibland kan något av örats veck saknas och då kan man genom en operation från örats baksida återskapa detta veck.Alla dessa operationer utförs vanligen i lokalbedövning. Ett bandage runt huvudet bärs under 7-10 dagar och därefter används pannband nattetid under 3-4 veckor.